Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku.

Fasolka po bretońsku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2186

Dodano:

Odsłon: 584

Jedno z najbardziej popularnych dań polskich.

Składniki

  • -Fasola - 400 g
  • -Boczek wędzony -200 g
  • -Kiełbasa - 300 g
  • -Cebula - 2 szt
  • -Czosnek - 5 ząbków
  • -Majeranek, pieprz, sól, cukier, ostra papryka
  • -Krojone pomidory - 1 puszka
  • -Przecier pomidorowy - 1 szt
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć przez noc w letniej wodzie.
    Odsączyć, opłukać i ugotować z dodatkiem majeranku i kilku kawałków pokrojonego boczku.
    Gotować około 40 minut.

  2. Dodać posiekany czosnek, gotować.

  3. Boczek pokroić w słupki i podsmażyć na suchej patelni, aż się zrumieni.
    Do wytopionego boczku dodać pokrojoną w piórka cebulę i kiełbasę pokrojoną w plasterki.
    Smażyć aż wszystko się zrumieni.

  4. Do gotującej się fasoli dodać zawartość patelni i szczyptę majeranku oraz łyżeczkę ostrej papryki.

  5. Na patelnię po smażeniu kiełbasy dać przecier pomidorowy i puszkę pomidorów i smażyć aż powstanie gęsty sos.
    Jak fasolka będzie już miękka dodać podsmażone pomidory z przecierem i dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku według uznania.
    Zagotować.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń