Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 1930

Dodano:

Odsłon: 404

Fasolka po bretońsku to klasyczne danie, które jest tanie i proste, samo się robi i zawsze dobrze smakuje. Warto zrobić na zapas bo najlepsza jest odgrzewana 2-3 dni po ugotowaniu:)

Składniki

  • 400 g suchej fasoli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 300 g kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki miodu albo syropu klonowego
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Fasolę namoczyć na noc i następnego dnia odsączyć i przepłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.
    Cebulą posiekać, kiełbasę pokroić w kostkę.
    W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć kilka minut, dodać kiełbasę. Smażyć ok 5 minut.
    Czosnek grubo posiekać. Dodać do garnka, chwilę podsmażyć dodać ziele angielskie, liść laurowy, fasolę i zalać passatą. Całość gotować 20 minut, w razie potrzeby dodać trochę wody. Na koniec dodać majeranek, miód, sól i pieprz do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń