Do góry

Zupy Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor: taura

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 5879

Dodano: 14.11.2010

Odsłon: 28648

Wspaniała na jesienne i zimowe obiady. Pyszna!

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ilu kucharzy, tyle wersji fasolki po bretońsku. Ja robię fasolkę wg przepisu mojej mamy, a wychodzi zupełnie inna, niż jej. Jeśli ktoś zrobi według naszego przepisu, pewnie wyjdzie inna, ale wiem, że równie pyszna :) Robię fasolkę po bretońsku z fasolki z puszki: 2 puszki białej i 1 puszka czerwonej. Dzięki temu czas przygotowania potrawy wynosi góra 30 minut. To ważne, kiedy wracamy z pracy, nie mamy nic na obiad, a jesteśmy głodni :) Wszystkie fasolki razem z płynem wlałam do garnka, dodałam 1,5 szklanki wody, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczkę musztardy, sól, pieprz, 2 łyżeczki majeranku, paprykę słodką i ostrą, szczyptę cukru. Podsmażyłam kiełbasę i 2 cebule, kiedy były gotowe, dodałam do fasolki. Na tej samej patelni (nie wygłupiajmy się z myciem po smażeniu kiełbasy, przezcież to ta sama potrawa) zrobiłam zasmażkę z 1/5 kostki smalcu i ok. 6 łyżek mąki. Co jakiś czas mieszałam i kiedy była koloru piaskowego dodałam (ostrożnie!) do gotującej się fasolki. Moja fasolka jest konsystencji sosu. Jeśli ktoś lubi konsystencję zupy, po prostu trzeba dodać na początku więcej wody. Ile? Nie wiem, nie robiłam nigdy zupy "bretońskiej" :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

taura 12 kwietnia 2011 muszę spróbować z przyprawą do fasolki :)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alutka50 12 kwietnia 2011 Fasolka wyszła wspaniała ,dałam 1 łyzkę mąki i dodatkowo łyżkę przyprawy do fasolki /kamis/. Szybka potrawa

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 29 listopada 2010 a ja fasolkę po bretońsku robię z fasolki szparagowej. Kupuję taką mrożoną, krótko gotuję aby była miękka ale się nie rozpadała, ugotowaną dodaję do sosu pomidorowego z mięsem i gotowe.

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 22 listopada 2010 o... coś nowego w klasycznej Bretonce , podoba mi się

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jjustysia 22 listopada 2010 Zrobiłam fasolkę według przepisu i wyszła pyszna:) i extra szybko:) Pozdrawiam!

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikanie 16 listopada 2010 Tak, faktycznie fasolka z puszki to świetny pomysł - na szybko. Ja zamiast kiełbasy, dodaję marchekę i nie dodaję smalcu :) To moja fasolka po bretońsku :) Ile bab tyle rodzajów fasolek:) Pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń