Do góry

Zupy Przepis na:

fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 6983

Dodano: 24.03.2013

Odsłon: 11388

jak byłam mała to mówiłam na nią "fasolka w betoniarce" :)))

Składniki

  • 60 dkg fasoli perłowej
  • 30 dkg chudego boczku wędzonego
  • 20 dkg kiełbasy
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól, pieprz, majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kolorowy w ziarenkach
  • 2 ząbki czosnku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na noc namoczyć fasolę. Następnego dnia odlać wodę z fasoli, nalać świeżej tyle żeby fasola była lekko przykryta i gotować. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni, następnie dodać do fasoli, dodać liść laurowy, pieprz, ziele angielskie gotować fasolę do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pastę paprykową, koncentrat pomidorowy, czosnek, majeranek, doprawić do smaku. W rondelku roztopić masło dodać mąkę zrobić zasmażkę i dodać do fasoli dobrze wymieszać, jeszcze chwilę razem pogotować. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 24 marca 2013 Dziękuję, jeżeli ktoś nielubi ostrego smaku może pominąć pastę paprykową, ja akurat lubię więc trochę jej dodaję dla zaostrzenia ;)

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 24 marca 2013 Zgadzam się z Maudie że co domowe to najlepsze. Jednak zaciekawiła mnie jedna rzecz. Nie dodaję do fasolki pasty paprykowej zapewne daje ciekawy smak fasolce. Fajny przepis:-))) Odpowiedzi: 1 ▼

28 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 24 marca 2013 Taka fasolka domowej roboty jest pyszna a dodatkowo wiemy co jemy:) "Fasolka w betoniarce" :D :D

29 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń