Do góry

Przetwory Przepis na:

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 17933

Dodano:

Odsłon: 57415

Zawsze świeża fasolka. Wspaniała do sałatek i na gorąco.

Składniki

  • fasolka szparagowa
  • sól, cukier, sok z cytryny
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Fasolkę oczyścic i dokładnie umyc. Ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (tak, jak zwykle - uważac, by nie rozgotowac). By nie straciła koloru delikatnie zakwasic sokiem z cytryny (ok. 1 łyżki na 4l) lub octem. Gorącą fasolkę przełożyc do słoików, zalac wodą, w której się gotowała, mocno zakręcic. Smacznego.

  2. Fasolkę oczyścic i dokładnie umyc.

  3. Ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (tak, jak zwykle - uważac, by nie rozgotowac). By nie straciła koloru delikatnie zakwasic sokiem z cytryny (ok. 1 łyżki na 4l) lub octem.

  4. Gorącą fasolkę przełożyc do słoików, zalac wodą, w której się gotowała, mocno zakręcić. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jowita 19 lipca 2013 taka fasolka nie tylko nie przetrzyma ale jak ją ugotowaną włożyć do słoja i zagotować to jest miękka i się rozłazi. Ostatnie dwa lata robimy tak: surową do słoja, zalać wodą z solą i pasteryzować 3x po pół godziny w odstępie doby. Gdy jakiś słoik "puścił" to zrobiła się kiszona, lekko kwaskowata ale do sałatki była dobra.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mamuska666 03 listopada 2011 Pamiętam,że kiedyś gotowałam tak fasolkę jak glaster.Dwa razy co najmniej po pół godziny w odstępie doby.To ważne bo inaczej cała nasza praca wyląduje w koszu z niemiłym zapaszkiem.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 30 października 2011 fasolka musi być pasteryzowana i to dość długo , tak nie przetrzyma zimy

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 09 października 2011 Przepraszam, źle mi się wypalcowało miało być skrót myslowy . Pozdrawiam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 09 października 2011 Osobiście zagotowuję fasolkę w słoikach dwukrotnie , a czas gotowania uzależniam od wielkości słoika . A tutaj wydaje mi się , że Lideczka zastosowała skrut myślowy i potraktowała pasteryzację jako oczywistość.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mamuska666 29 września 2011 Fasolka ciężko się przechowuje.Lubi psuć się w słojach.A tu tak bez pasteryzacji?Jak długo można trzymać ją w słojach?Przepis ogólnie prosty i ciekawy.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń