Do góry

Przekąski Przepis na:

Fasolka szparagowa na zimno

Fasolka szparagowa na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 236

Dodano:

Odsłon: 10478

Przepis na fasolkę z czosnkiem, przywiozłam z Włoch. Hołduje zasadzie im mniej składników tym smaczniej. Polecam serdecznie, jest to świetny dodatek do dań z grilla.

Składniki

  • fasolka szparagowa zielona około 1kg
  • czosnek 4 duże ząbki
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek lub olej 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i każdy strąk dzielimy na 2 lub 3 części w zależności od jego długości.
    Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie. Należy uważać, aby się nie rozgotowała, powinna być al dente.

  2. Fasolka się gotuje, a my kroimy czosnek w drobną kostkę i odciskamy sok z połowy cytryny

  3. Kiedy fasolka będzie miękka, odsączmy ją na durszlaku, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwilę, aby dokładnie odciekła.

  4. Następnie fasolkę przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, oliwę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
    Fasolkę wstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę, aby składniki się przegryzły i całość mocno schłodziła.

    Ja przygotowuję fasolkę dzień wcześnie, wtedy jest najlepsza.

    Polecam i życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń