Dania główne Przepis na:
Fasolka szparagowa pieczona w sosie barbecue

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 6642
Dodano: 13.07.2017
Odsłon: 12053
Składniki
- 500 g żółtej fasolki szparagowej
- pół szklanki sosu barbecue
- pół szklanki wody
- sól
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Fasolkę myjemy i odcinamy z niej brzydkie końcówki (ja głównie skupiałam się na tych twardych, same ogonki od czasu do czasu zostawiałam). Gotujemy ją 5 minut, odcedzamy. Wodę mieszamy z sosem bbq. Fasolkę wrzucamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem z wodą, doprawiamy solą, mieszamy. Pieczemy w 200 stopniach, najpierw pod przykryciem, jakieś 25 minut, później bez przykrycia - do lekkiego zrumienienia. Przed podaniem sprawdźcie czy jest ugotowana, różnie się może zdarzyć :). -
Poniżej podaję przepis na domowy sos barbecue:
Składniki:
200 g passaty pomidorowej
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu Worcester
1 łyżka musztardy
0,5 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
1 cm kawałek korzenia imbiru
liść laurowy
sól
olej rzepakowy
Cebule kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy w garnku z grubym dnem (lub teflonową powłoką) do zrumienienia. Rozdrobniony czosnek dorzucamy do cebuli i chwilę smażymy. Do garnka wlewamy passatę, sosy, ocet, miód, musztardę i doprawiamy papryką i solą. Dokładamy jeszcze jeden liść laurowy i starty na najmniejszych oczkach imbir. Sos gotujemy na niewielkim ogniu tak długo, aż będzie miał konsystencję budyniu, potrwa to około 30 minut, często go mieszamy. Jeżeli macie ochotę, możecie go ostudzić i zmiksować, ja tego nie zrobiłam.
Komentarze do przepisu (10)

gochna55 15 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
Do plagiatorka. To MUSI BYĆ PYSZNE - brzmi jak reklama i naprawdę wygląda jak reklama? Czy była próba zawekowania? - ja spróbuję! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 13 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
Yeah! Podbieram ;) Brzmi mega ciekawie <31 Kto głosował? | Odpowiedz

bellamozzarella 13 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
ajjj....brzmi pysznie i ten sosik,uwielbiam barbeksa ;-)))1 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 13 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
bardzo ciekawy pomysł, zwłaszcza, że sos domowym sposobem, nic nie pozostaje tylko kradzież :) Odpowiedzi: 4 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Bellapi 13 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
brzmi smakowicie :)2 Kto głosował? | Odpowiedz