Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka szparagowa pieczona w sosie barbecue

Fasolka szparagowa pieczona w sosie barbecue

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 361 Ocena: 5441

Dodano: 13.07.2017

Odsłon: 11951

Fasolka szparagowa pieczona w sosie barbecue

Składniki

  • 500 g żółtej fasolki szparagowej
  • pół szklanki sosu barbecue
  • pół szklanki wody
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Fasolkę myjemy i odcinamy z niej brzydkie końcówki (ja głównie skupiałam się na tych twardych, same ogonki od czasu do czasu zostawiałam). Gotujemy ją 5 minut, odcedzamy. Wodę mieszamy z sosem bbq. Fasolkę wrzucamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem z wodą, doprawiamy solą, mieszamy. Pieczemy w 200 stopniach, najpierw pod przykryciem, jakieś 25 minut, później bez przykrycia - do lekkiego zrumienienia. Przed podaniem sprawdźcie czy jest ugotowana, różnie się może zdarzyć :).

  2. Poniżej podaję przepis na domowy sos barbecue:

    Składniki:
    200 g passaty pomidorowej
    2 średnie cebule
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki miodu
    2 łyżki sosu Worcester
    1 łyżka musztardy
    0,5 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
    1 cm kawałek korzenia imbiru
    liść laurowy
    sól
    olej rzepakowy

    Cebule kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy w garnku z grubym dnem (lub teflonową powłoką) do zrumienienia. Rozdrobniony czosnek dorzucamy do cebuli i chwilę smażymy. Do garnka wlewamy passatę, sosy, ocet, miód, musztardę i doprawiamy papryką i solą. Dokładamy jeszcze jeden liść laurowy i starty na najmniejszych oczkach imbir. Sos gotujemy na niewielkim ogniu tak długo, aż będzie miał konsystencję budyniu, potrwa to około 30 minut, często go mieszamy. Jeżeli macie ochotę, możecie go ostudzić i zmiksować, ja tego nie zrobiłam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 15 lipca Do plagiatorka. To MUSI BYĆ PYSZNE - brzmi jak reklama i naprawdę wygląda jak reklama? Czy była próba zawekowania? - ja spróbuję! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 13 lipca Yeah! Podbieram ;) Brzmi mega ciekawie <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 13 lipca ajjj....brzmi pysznie i ten sosik,uwielbiam barbeksa ;-)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 13 lipca bardzo ciekawy pomysł, zwłaszcza, że sos domowym sposobem, nic nie pozostaje tylko kradzież :) Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń