Do góry

Dodatki Przepis na:

Fasolka szparagowa z prażonym sezamem

Fasolka szparagowa z prażonym sezamem

Autor:

Przepisów i artykułów: 713 Ocena: 44921

Dodano:

Odsłon: 3084

Do tej pory na ogół przygotowywałam fasolkę z bułką tartą. Oczywiście jest ona niezaprzeczalnie pyszna, jednak czasami potrzebujemy małej odmiany, szukamy nowych smaków, połączeń. Tak też było tym razem. Z pomocą przyszedł mi przepis Fafiatko na fasolkę z sosem vinegrette. Postanowiłam więc jak najszybciej przygotować ją według wypatrzonego przepisu. Okazało się, że fasolka w tej wersji jest bardzo smaczna. Próbowałam jej na ciepło i na zimno. Po dłuższym zastanowieniu mnie chyba bardziej przypadła do gustu w wydaniu na ciepło, chociaż na zimno też jest pyszna. A Wy, którą wersję fasolki wybralibyście? Skorzystajcie z przepisu i napiszcie.

Składniki

  • fasolka szparagowa żółta 400 g
  • sól
  • sos vinegrette:
  • ocet jabłkowy 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • ziarna sezamu 4 łyżki
  • nać pietruszki 2 gałązki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki. Następnie długie fasolki dzielimy na kawałki. Tak przygotowaną fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku 30 minut, od momentu zagotowania.
    W czasie gdy fasolka nam się gotuje przygotowujemy sos i sezam. Ocet jabłkowy mieszamy z oliwą i cukrem tak, aby powstał sos o jednolitej konsystencji, na koniec dodajemy odrobinę soli do smaku.
    Sezam prażymy na suchej patelni, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby przemieszać ziarna. Gdy zauważymy, że sezam lekko się przyrumienił, najlepiej zdjąć
    patelnię z palnika, sezam będzie się jeszcze prażył pod wpływem rozgrzanej patelni, ale nam się nie przypali.

  2. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i pozostawiamy na chwilę na durszlaku, aby obciekła. Następnie mieszamy ją z sosem vinegrette.

    Fasolkę podajemy posypaną prażonym sezamem i drobno posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń