Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka z kiełbasą i boczkiem w sosie pomidorowym.

Fasolka z kiełbasą i boczkiem w sosie pomidorowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1004 Ocena: 9815

Dodano:

Odsłon: 230

Fasola Jaś z kiełbasą, suszonym schabem, boczkiem i podgardlem wędzonym w sosie pomidorowym.

Składniki

  • fasola Jaś 40 dag
  • kiełbasa śląska 40 dag
  • boczek wędzony 10 dag
  • podgardle wieprzowe wędzone 20 dag
  • suszony schab 1 garść cienkich płatków
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 200 ml
  • pomidory krojone z puszki 1 opak.
  • czosnek 4 ząbki
  • cebula czerwona 1 szt.
  • pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kostka kupna
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 5-6 ziaren
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • Majeranek 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę, gotujemy do miękkości. Kiełbasę, boczek i podgardle kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Gdy fasola zrobi się lekko miękka dodajemy suszony schab, listki laurowe, pieprz ziołowy, paprykę, ziele angielskie, włoszczyznę, usmażony boczek z kiełbasą i cebulą. Dodajemy czosnek i pastę rosołową.

  2. Gotujemy do chwili aż fasola będzie całkowicie miękka i dodajemy garść majeranku, pomidory krojone i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń