Do góry

Desery Przepis na:

Fasolowe brownie

Fasolowe brownie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Fasolowe brownie"

Składniki

  • 46 dag czerwonej fasoli z puszki lub ugotowanej
  • 2 duże bardzo dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek kakao
  • 1 szklanki cukru z brzozy (ksylitolu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia
  • cukier puder lub cukier puder brzozowy (ksylitol)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na średnich obrotach na sztywną pianę. Fasolę oraz obrane banany rozdrobnij blenderem lub zmiel w maszynce do mięsa. Powinna powstać jednolita, gładka papka. Dodaj do niej ksylitol, kakao, jogurt, żółtka, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj, by ciasta dokładnie się połączyły. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.

  2. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 35-40 min w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Wierzch delikatnie oprósz cukrem pudrem. Rada: Do ciasta można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, a po upieczeniu przełożyć niskosłodzonym dżemem lub powidłami.

  3. 60 minut. Porcja: 140 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń