Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 145

Dodano:

Odsłon: 1064

Ostatnio mało tu propozycji mięsnych na obiadek. Więc proszę ???? Faszerowana cukinia. Podobna cukinie jadłam u przyjaciół Agnieszki i Kamila. Mm…. była przepyszna !! Zajadałam się nią aż mi się uszy trzęsły . Gdybym mogła wylizałabym talerz ! Ale w gościach nie wypada ???? Więc postanowiłam przygotować podobną – wyszła równie smaczna – ale nie aż tak pyszna jak ta Agnieszki i Kamila :-)) Ja do swojej cukinii dodałam troszkę sera żółtego – by troszkę zgrzeszyć .

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 2 większe cukinie
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyzeczki pomidorów suszonych z chilli
  • 1/2 łyżeczki cząbkru
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 8 plastrów sera gouda mierzwionego
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Cukinię przetnij wzdłuż na pół, za pomocą łyżki stołowej pozbądź się gniazd nasiennych. Cukinie lekko posól

    2. Cebulę i marchew obierz. Cebulę pokrój w cienkie piórka, marchewkę zetrzyj na tarce na plasterki

    3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj marchewkę i cebulę smaż około 7 minut. Dodaj mięso oraz przyprawy. Całość wymieszaj i smaż około 12 minut

    4. Z cukinie osusz. Na każdą cukinie nałóż po 1 plasterku sera. Następnie nałóż farsz dobrze go przyciskając. Na każdą cukinie nałóż plasterek sera

    5. Cukinię wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 20 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń