Do góry

Dania główne Przepis na:

faszerowana cukinia

faszerowana cukinia

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4325

Dodano:

Odsłon: 32916

pyszne danie na letnie dni :-) ja czesc miesa zamienilam soja, ale nie jest to konieczne :)

Składniki

  • cukinie, 4 szt.
  • ryz, 5 lyzek
  • papryka zielona, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • mieso mielone, 200g
  • pokruszone kotlety z soi, 70 g
  • jajko, 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy, 1 lyzeczka
  • sol, pieprz, ostra mielona papryka, wg uznania
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. cukinie umyc, osuszyc, przeciac wzdluz na pol, lyzeczka delikatnie wyjac miazsz, tak aby nie uszkodzic skorki. wydrazone lodeczki posolic. soje zalac wrzaca woda, odsaczyc po 30 min.

  2. ryz ugotowac na polmiekko, odsaczyc. do garnka wlac cwierc szklanki wody, dodac posiekana cebule i papryke, dusic ok 5 min, dodac mielone mieso i soje, przyprawy i przecier pomidorowy, gotowac az woda odparuje. wystudzic, dodac ryz, wymieszac, dodac surowe jajko, dobrze polaczyc.

  3. skorki cukinii osuszyc z soku, faszerowac nadzieniem, ukladac na blaszce, piec w temp. 160 stopni ok 20 min. przed koncem pieczenia mozna posypac startym serem zoltym i zapiec, po upieczeniu mozna polac sosem, np czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń