Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faszerowana cukinia ze szpinakiem"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 17
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 358
Polecam.
Odsłon: 384
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 17
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 358
Polecam.
Odsłon: 384
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Składniki
Szpinak przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarznie i ocieknie. Cukinie umyj, rozetnij wzdłuż na pół. Półokrągłą łyżką wydrąż środki z pestkami oraz miąższ.
Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż wydrążone łupinki i smaż 3-4 minuty na małym płomieniu. Pod koniec posyp je solą oraz pieprzem. Szalotki obierz, posiekaj. Boczek pokrój, wysmaż na chrupko na suchej patelni. Dodaj szalotki i smaż razem jeszcze 2 minuty. Potem dołóż szpinak. Podsmaż. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową.
Farsz nałóż do podsmażonych cukiniowych łupinek. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Mozzarellę pokrój w plasterki. Ser ułóż na cukiniach. Całość podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 20 minut.
ok. 65 minut, 1 porcja zawiera ok. 220 kcal. Ok. 2,90 zł za porcjęŹródło: Tina