Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Faszerowana kalarepka"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Kaszę wypłucz kilkakrotnie w wodzie i przelej ją wrzątkiem. Następnie wrzuć kaszę na lekko osolony wrzątek. Gotując ją warto pamiętać, aby na każdą szklankę kaszy przypadało 2 i 1/2 szklanki wody. Gotuj ją pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. Po tym czasie przemieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Kalarepki umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij wierzch, wydrąż łyżeczką dość twarde środki pozostawiając brzeg o szerokości ok. 1 cm. Kalarepki sparz w osolonym wrzątku i od razu schłodź w zimnej wodzie. Wydrążony miąższ pokrój w drobną kostkę.
Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, włóż mięso, dodaj cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Smaż wszystko tak długo, aż mięso się zrumieni. Wtedy dodaj koncentrat połączony z 1/2 szklanki bulionu. Zalej nim mięso na patelni. Gdy powstały sos zgęstnieje, dodaj ugotowaną kaszę oraz miąższ kalarepki i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Tak przygotowanym farszem wypełnij kalarepki.
W dużym garnku lub rondlu ułóż przygotowane kalarepki, zalej pozostałym bulionem i duś na małym ogniu ok. 50 min.
Faszerowane kalarepki podawaj na obiad z ziemniakami z koperkiem lub jako przystawkę ze świeżym pieczywem.
95 minut Porcja: 290 kilokalorii
Surową kalarepkę warto przegryzać między posił kami. Trzeba ją jednak wcześniej obrać ze skórki.Źródło: Świat i Ludzie