Do góry

Przekąski Przepis na:

Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Autor: kotek78

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 622

Dodano: 19.05.2011

Odsłon: 28591

Pyszne,kolorowe i pożywne.

Składniki

  • 5 papryk mogą być czerwone,pomarańczowe i zielone
  • 2 torebki ryżu ugotowane na sypko
  • ok.0,5 kg.mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 marchewkę
  • 10 dkg. pieczarek
  • przyprawy: kucharek,pieprz,majeranek,bazylia
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 20 dkg. sera żółtego startego
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Odciąć końcówkę papryki wraz z ogonkiem,tak by można było ją nafaszerować,odcięte talarki papryki oczyścić z nasion i ogonka wymyć i pokroić w paski. Papryki oczyścić z nasion i sparzyć wrzątkiem.

  2. Mięso mielone zesmażyć na odrobinie oleju co jakiś czas mieszając by się nie spaliło i rozdrabniać w trakcie smażenia by kawałki usmażonego mięsa nie były duże. Usmażone mięso (oczywiście bez wytopionego tłuszczu) przełożyć do miski z ryżem ugotowanym na sypko .

  3. Cebulę pokroić w kostkę. Jedną cebulę użyjemy do farszu a drugą do sosu pomidorowego. Pokrojoną jedną cebulę zeszklić na oleju. Po czym odłożyć do miski z mięsem.

  4. Marchewkę oczyścić i umyć,zetrzeć na tarce do jarzyn i blanszować na tłuszczu po cebuli. Jak już merchewka będzie gotowa to dodać do miski farszem.

  5. Pieczarki oczyścić,umyć i pokroić w półplasterki. Lekko zesmażyć je na oleju i dodać do farszu.

  6. Pokrojone paseczki papryk zblanszować na oleju i dodać do farszu.

  7. Przygotować sos pomidorowy: do szklanki przegotowanej wody dodać przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, kucharek, pieprz, bazylię i cebulkę,wlać to do naczynia zaroodpornego.

  8. Do farszu wsypać połowę startego sera żółtego i przyprawić według swojego smaku kucharkiem lub solą,pieprzem,majerankiem. Nafaszerować spażone papryki i poukładać je w żaroodpornym naczyniu. Papryki posypać resztą sera żółtego i przykryć pokrywką naczynia żaroodpornego.

  9. Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić na 200 stopni i piec je ok.1 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kotek78 08 sierpnia 2012 dziękuję za miłe komentarze, tym farszem (można dodać też inne składniki) faszeruję cukinię.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

JolantaNikita 08 sierpnia 2012 pyszne danie tylko długo się robi, ale warto

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń