Do góry

Przekąski Przepis na:

Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Autor: akamyll

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 208

Dodano: 24.08.2012

Odsłon: 10396

Smacznie, zdrowo i kolorowo. Przepyszna zapiekana papryka z ryżem i warzywami. Także dla niejadków! ;)

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, włożyć posiekaną w kostkę cebulę i pokrojone pieczarki. Dusić 10 minut.

  2. Następnie dodać zmiażdżony czosnek, obrany z skórki i pokrojony pomidor oraz posiekaną cukinię. Całość dusić do miękkości.

  3. Do uduszonych warzyw dodać ryż i posiekany szczypiorek. Doprawić (sól, pieprz, majeranek). Całość wymieszać.

  4. Papryki przeciąć u góry (tak by został „kapelusz”). Wydrążyć środek.

  5. Do papryk nakładać farsz. Zamknąć kapeluszem. Piec 30-40 min w temperaturze 180st C.

  6. Polewać sosem: przecier pomidorowy doprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią i słodką papryką oraz świeżymi listkami bazylii. Zagotować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń