Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana pierś indyka

Faszerowana pierś indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13225

Dodano:

Odsłon: 12

Sprawdzony przepis na "Faszerowana pierś indyka"

Składniki

  • ok. 1 i 1 kg piersi z indyka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • np. sarepskiej
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 300-400 g mięsa mielonego
  • np. wieprzowo-wołowego
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do oleju dodaj musztardę, paprykę, czosnek, 1 łyżeczkę soli oraz szczyptę pieprzu, wymieszaj. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj marynatą, wstaw do lodówki na ok. 2 godz. Następnie ostrym nożem mięso natnij tak, by powstała w nim głęboka kieszeń. Cebulę drobno posiekaj.

  2. Do mięsa mielonego dodaj majeranek oraz posiekaną cebulę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnij kieszeń w piersi. Zepnij wykałaczkami.

  3. Mięso włóż do rękawa do pieczenia i ułóż na blasze lub w żaroodpornym naczyniu. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Następnie rozetnij rękaw i piecz jeszcze 20 min. Wystudzone mięso pokrój w cienkie plastry.

  4. Rada: Do mięsa można podać jogurtowy sos curry. Na 1 łyżce oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku. Dodaj 2 łyżeczki mielonego curry, wymieszaj. Gdy wystygnie połącz z 200 g jogurtu typu greckiego oraz 1 łyżeczką sosu sojowego. Dopraw solą oraz pieprzem.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń