Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana pierś kaczki

Faszerowana pierś kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13225

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Faszerowana pierś kaczki"

Składniki

  • 6 piersi z kaczki
  • 1 szklanki kaszy jęczmiennej
  • np. mazurskiej
  • 6 suszonych śliwek
  • 6 suszonych moreli
  • 1 małe kwaskowe jabłko
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi kaczki umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Usuń z nich zbędny tłuszcz (nie wyrzucaj go) oraz żyłki. Skórę kaczki delikatnie natnij w kilku miejscach.

  2. Kaszę wsyp na sito i dokładnie płucz pod bieżącą wodą tak długo, aż zacznie lecieć czysta woda. Do garnka wlej 1 szklankę wody, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć posól i wrzuć kaszę, zamieszaj. Gotuj pod przykryciem 15-20 minut. Wyłącz ogień i zostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na ok. 15 minut.

  3. Morele oraz suszone śliwki drobno posiekaj. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. 

  4. Do wystudzonej kaszy dodaj posiekane morele, śliwki oraz jabłko, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jedną pierś kaczki połóż na blacie skórą do dołu. Na wierzchu rozłóż 1/3 farszu, na to nałóż drugą pierś, całość zwiąż nicią kuchenną. W ten sam sposób przygotuj pozostałe piersi.

  5. Wycięty z piersi zbędny tłuszcz przesmaż aż się wytopi. Na patelnię włóż piersi i obsmaż je na rumiano ze wszystkich stron. Mięso włóż do żaroodpornego naczynia. Piecz ok. 30 minut w temp. 180°C.

  6. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 460 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń