Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faszerowane bakłażany"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 533
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7775
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 533
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7775
Składniki
Bakłażany umyj, osusz. Każdy przekrój wzdłuż na pół i łyżką usuń część miąższu. Wydrążone warzywa i miąższ posyp obficie solą i odstaw na ok. 20 min. Po tym czasie bakłażany i miąższ opłucz wodą, by pozbyć się soli.
Cebulę i miąższ bakłażana pokrój w kostkę. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę i drobno posiekaj.
Ryż ugotuj w osolonym wrzątku na sypko. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Włóż mięso i smaż aż się zrumieni. Następnie dodaj miąższ bakłażana oraz pomidory. Smaż, od czasu do czasu mieszając, około 15 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdy masa przestygnie, wymieszaj ją z ugotowanym ryżem.
Jogurt wymieszaj z roztrzepanymi jajkami oraz startym serem. Dodaj miętę lub oregano, dopraw solą i pieprzem. Połówki bakłażanów wypełnij przygotowanym farszem. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż bakłażany i zalej sosem jogurtowym.
Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 400 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie