Do góry

Dania główne Przepis na:

faszerowane cukinie

Przepis dnia 2015-08-22
faszerowane cukinie

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2414

Dodano:

Odsłon: 1346

cukinie zapiekane z kaszą i schabem w aromatycznym sosie

Składniki

  • 2 kuliste cukinie 400 g schabu wieprzowego
  • 200 g boczku wędzonego 150 g kaszy jaglanej
  • 250 ml kremówki 30% 100 g gorgonzoli 50 g tartego Grana Padano
  • 3 młode dymki 2 łyżki nasion słonecznika 100 ml portera
  • przyprawy: masło, cukier, pieprz, sól, rozmaryn, bazylia, czosnek, pieprz kajeński, sól
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę gotuję na sypko. Odstawiam na bok.
    Schab kroję w nieduże paski. Smażę na maśle, solę i pieprzę. Boczek kroję w kostkę, smażę na maśle 3-5 minut. Posypuję cukrem i karmelizuję. Łączę ze schabem oraz kaszą i pokrojoną w plastry dymką. Odstawiam.
    Podgrzewam kremówkę. Dodaję gorgonzolę i piwo. Podgrzewam do uzyskania jednorodnej masy. Przyprawiam do smaku. Zdejmuję z palnika. Dodaję Grana Padano i mieszam intensywnie do połączenia. Mieszam z mięsem i kaszą.

  2. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
    Cukiniom odkrawam górną część. Całe wnętrze dryluję. Nakładam farsz. Posypuję odrobiną sera.
    Zapiekam 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń