Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Faszerowane cukinie"
Smak wiosny!
Odsłon: 683
Polecam.
Odsłon: 254
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 661
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 39
Smak wiosny!
Odsłon: 683
Polecam.
Odsłon: 254
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 661
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 39
Składniki
Kaszę wsyp do miski i zalej gorą cą wodą (powinna być w całości zakryta). Przykryj, odstaw na około 5 min aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie zdejmij przykrycie i całość wymieszaj widelcem, żeby ziarenka kaszy nie pozbijały się w grudki.
Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przetnij na pół i delikatnie wydrąż środki. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Pomidory osącz z oleju, pokrój w paski. Oliwki przekrój na pół. Wydrążony z cukinii miąższ pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Dodaj suszone pomidory, miąższ z cukinii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim ogniu ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Przestudź.
Do miski włóż ostudzoną kaszę oraz przesmażone warzywa. Dodaj oliwki, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnij cukiniowe łódeczki, wierzch posyp startym serem.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem i ułóż w nim cukinie. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.
40 minut. Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie