Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane jabłka

Faszerowane jabłka

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 1242

Oryginalna forma podania mięsa mielonego.

Składniki

  • Jabłka antonówki, 4 szt.duże
  • bekon lub szynka, 4 plastry
  • mielone mięso wieprzowe, 20 dag
  • żółtka, 2 szt.
  • Bułka tarta, 1 łyżeczka
  • majeranek, sól, pieprz, do smaku
  • masło, 2 łyżki
  • sok jabłkowy "Antonówka" z kartonu, 1 szklanka
  • kolendra utłuczona, 1/2 łyżeczki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bekon kroimy w słomkę i mieszamy z mielonym mięsem. Dodajemy żółtka, sól, pieprz i kolendrę. Wsypujemy bułkę tartą i wlewamy łyżeczkę soku jabłkowego. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Napełniamy każdą połówkę farszem i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Posypujemy jabłka majerankiem oraz wiórkami masła,podlewamy sokiem jabłkowym i pieczemy 30-35 min. w temp.180 st.C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 12 lipca Cudowny przepis. Polaczenie tych smaków jest idealne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna115 15 listopada 2014 Bardzo ciekawa propozycja i intrygujące połączenie produktów :-) koniecznie muszę wypróbować :-). Pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nana 05 lipca 2011 Bardzo oryginalne danie......degustacja na rodzinny zjazd z Lublina....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń