Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane papryki igołomskie

Faszerowane papryki igołomskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 2177

Dodano:

Odsłon: 3046

Tym razem propozycja na sycący obiad – fantastyczne faszerowane papryki igołomskie. Idealnie się zapiekają, nie dominują smakiem nad farszem, a ich skórka jest miękka i nie wymaga obierania.

Składniki

  • 10 papryk igołomskich
  • 500 g mięsa mielonego (wołowe lub cielęce polecam!)
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • kurkuma (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 500 g passaty pomidorowej
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy
  • zioła prowansalskie
  • papryka ostra
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotujemy woreczek ryżu w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Dzięki temu ryż zyska fantastyczny aromat i piękny kolor. Kurkuma nie jest konieczna – kto nie lubi, po prostu ją pomija.

  2. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzany olej, krótko smażymy. Dodajemy mięso mielone, dodajemy sól, pieprz czarny i ziołowy, paprykę ostrą i zioła prowansalskie – całość smażymy do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy passatę pomidorową i świeży koperek i mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy.

  3. Tak powstałym farszem napełniamy umyte i pozbawione ogonków i pestek papryki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Zapiekamy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po 40 minutach zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze przez 15 minut i gotowe!

    Prawda, że proste? SMACZNEGO! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wilczyca666 14 lipca Przepis fajny,tylko zupełnie nie rozumiem po co są tam te zioła prowansalskie ? Nic tu nie wnoszą,a wręcz przeciwnie-psują smak. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń