Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane polędwiczki wieprzowe

Faszerowane polędwiczki wieprzowe

Autor: maciejmozejko

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 3742

Dodano: 28.06.2016

Odsłon: 15449

Bardzo delikatne mięso z pysznymi dodatkami.

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zapraszam do zobaczenia krótkiego filmu, w którym krok po kroku pokazuję jak przygotować to danie.

  2. Faszerowanie i marynowanie mięsa:

    Polędwiczkę należy: umyć, wysuszyć i oczyścić. Jeśli mamy całą polędwiczkę to przekrawamy ją na pół i robimy w niej otwór do którego włożymy pokrojoną mozzarellę i suszone pomidory. Polędwiczkę należy nafaszerować dość solidnie - jednak trzeba uważać aby nam się nie rozleciała. Otwór zamykamy wykałaczkami.
    Do zrobienia marynaty będziemy potrzebowali: gałązkę rozmarynu, 2 małe ząbki czosnku, odrobinę miodu i oliwę z oliwek. Czosnek należy wycisnąć a gałązkę rozmarynu obrać z listków i wrzucić je do pozostałych składników. Wszystko mieszamy.
    Przed zamarynowaniem mięsa musimy je solidnie posolić i doprawić pieprzem, jeśli nie zrobimy tego od razu mięso nie będzie smaczne.
    Wkładamy mięso do pojemnika i nacieramy przygotowaną marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 3h można oczywiście dłużej tak do 24h.

  3. Obróbka mięsa:

    Przed smażeniem mięso musimy wyjąć z lodówki i lekko ogrzać, nie chcemy go smażyć totalnie chłodnego. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy - musi być mocno rozgrzana. Obsmażamy polędwiczkę z każdej strony tak aby zamknąć pory. I na 15 minut wrzucamy ją do piekarnika do temperatury 180C. Po wyjęciu z pieca układamy ją na drewnianej desce i przed pokrojeniem dajemy mięsu odpocząć ok 5 minut. Teraz można już kroić mięso i podawać razem z ziemniakami i ogórkiem.

  4. Ziemniaki należy umyć i obrać a następnie ponownie umyć. Gotujemy je razem z solą. Odcedzamy - dajmy im 2-3 minuty aby odparowały po czym wrzucamy je na patelnie z oliwą i obsmażamy z każdej strony (całość powinna trwać koło 15 minut - najlepiej jak polędwiczka będzie w piecu). Na koniec smażenia warto dodać odrobinę masła.

  5. Polędwiczkę kroimy w plastry podajemy z ziemniakami i ogórkiem małosolnym (może być również kiszony).

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń