Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane policzki wieprzowe w sosie chrzanowym.

Faszerowane policzki wieprzowe w sosie chrzanowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 530

Dodano:

Odsłon: 340

Faszerowane wieprzowe policzki (baki) są bardzo smaczne. Mięso w policzkach wieprzowych jest bardzo delikatne o specyficznym smaku, dodając do nich farsz i sos z dodatkiem chrzanu, nadaje temu daniu bardzo dobrego smaku. Sos przygotowany został z pieczarek, warzyw z dodatkiem chrzanu i śmietany.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. sos pieczarkowy z warzywami na gęsto :


    składniki:

    pieczarki 1 kg
    papryka czerwona słodka 1 szt
    cebula biała 1 szt
    marchew 1 szt
    cukinia 1 szt mała, młoda
    natka pietruszki
    koper
    sos sojowy ciemny

    przyprawy:

    sól morska
    pieprz ziołowy
    papryka suszona
    pieprz czarny
    ziele angielskie mielone
    liść laurowy mielony
    lubczyk
    domowa kostka rosołowa 1 łyżka

    wykonanie:

    Pieczarki, paprykę, cukinię i cebulę kroimy w plastry, marchew ścieramy na dużych oczkach, natkę pietruszki i koper kroimy drobno. Do garnka z 5-6 łyżkami oleju wkładamy pokrojone pieczarki i cebulę, solimy i dusimy do miękkości. Gdy pieczarki i cebula będą miękkie dodajemy startą marchew, pokrojoną paprykę i cukinię. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy suchymi przyprawami oraz dodajemy domową kostkę rosołową i troszkę sosu sojowego. Wszystko dusimy do miękkości wszystkich składników, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper i gotujemy bez przykrycia 15-20 minut żeby wyparowało troszkę wody która powstała podczas duszenia pieczarek i warzyw. Jeżeli składniki wszystkie są miękkie smak jest dobry to kończymy gotowanie i gorący sos wkładamy do słoików, zakręcamy wieczka słoików i pasteryzujemy we wrzącej wodzie 15 minut. Sos wykorzystujemy do dań oraz świetnie nadaje się do zrobienia farszu do kotletów mielonych, posmarowania pizzy czy do farszu nadziewanych baczków (policzków) wieprzowych. Jest dużo sposobów na wykorzystanie takiego sosu.

  2. Farsz:

    Składniki:
    sos pieczarkowy z warzywami na gęsto 1 słoik
    ser mozzarella wiórki

    Wykonanie:

    Gęsty sos mieszamy z serem mozzarella i mamy gotowy farsz.

  3. Przygotowanie policzków:

    Policzki myjemy, robimy w każdym kieszeń nadcinając go w środku.

  4. Gotowym farszem wypełniamy zrobione kieszenie w policzkach. Zabezpieczamy wykałaczkami kieszenie żeby farsz nam nie wyszedł podczas podpiekania.

  5. Na gorącej patelni na smalcu obsmażamy każdy policzek z obu stron na rumiany kolor i pod przykryciem dusimy około godziny przewracając co 20 minut.

  6. Gdy policzki są miękkie bez przykrycia na dużym ogniu odparowujemy wodę i po odparowaniu układamy na blasze do pieczenia z 4 łyżkami tłuszczu. Podpiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  7. W między czasie z 3 dużych ziemniaków pokrojonych wzdłuż w grube plastry wycinamy serca i smażymy je na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron.

  8. Policzki podajemy z usmażonymi na złoty kolor sercami z ziemniaków oraz marynowaną papryką.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń