Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane pomidory ze szparagami

Faszerowane pomidory ze szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 161

Dodano:

Odsłon: 84

Kocham pomidory pod każdą postacią. Są słodkie i bardzo wartościowe. Pomagają nam spalać tłuszczyk :-)A w okresie wiosenno-letnim są najsmaczniejsze. Proponuję więc wam pomidory faszerowane ze szparagami z jajeczkiem. Są pyszne i bardzo pożywne ???? Skusicie się ?

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • 5 kromek chleba tostowego
  • 250 g mini szparagów zielonych
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 2 łyżeczki przyprawy bez soli do rosołu
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 duże jajka L
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. W wysokim i wąskim rondlu gotujemy wodę ze szczyptą soli i cukru oraz z łyżeczką masła. Gdy zacznie wrzeć Wkładamy ( na stojąco ) szparagi i gotujemy 2,5 minut. Odsączamy.

    2. Rozgrzewamy patelnie. chleb tostowy kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozhgrzaną patelnie. Smażymy aż zrobią sie chrupiące grzanki.

    3. Do grzanek dodajemy pokrojone szparagi, starty ser, amarantus, olej oraz przyprawy całość mieszamy.

  2. 4. Z pomidorów odcinamy wierzch ( z ogonkiem) środek pomidora delikatnie wydrążamy łyżką. Do środka każdego pomidora nakładamy farsz.

    5. Miąższ z pomidorów przecieramy przez sitko. Powstały sok wlewamy do pomidorów z farszem.

    6. Pomidory ukłądamy w naczyniu żaroodpornym i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach.Po tym czasie wyjmujemy pomidory, w farszy robimy delikatne zagłębienie i do każdego pomidora wbijamy po jednym jajku. Ponownie wkłądamy do piekarnika i podpiekamy do momentu aż jajko się zetnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń