Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane udka kurczaka

Faszerowane udka kurczaka

Autor: Wiech_K

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3814

Dodano: 06.03.2014

Odsłon: 10189

Smakowite połączenie kurczaka z sosem pomarańczowym. Zawinięte w udka suszone pomidory i pistacje dają ciekawy efekt smakowy, szczególnie na tle lekko słodkawego sosu. Warto spróbować. Do tego pieczone ziemniaczki z dipem z ricotty. Danie równie smaczne, co atrakcyjne - zrobisz nim wrażenie na gościach!

Składniki

  • Udka:
  • 3 - 4 filety z udek z kurczaka
  • 4 suszone pomidory w oliwie
  • 2 - 3 łyżki obranych pistacji
  • sól, pieprz - do smaku
  • Sos:
  • 1 duża lub dwie mniejsze pomarańcze
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • 3 łyżki masła
  • pół limonki
  • Ziemniaki z dipem:
  • 3 dość duże ziemniaki
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 łyżki ricotty (lub twarogu)
  • szalotka
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Udka umyj, osusz i, jeżeli trzeba, usuń kość i nadmiar skóry. Posyp solą i pieprzem.
    Suszone pomidory pokrój w cienkie paski lub kostkę.
    Pistacje (obrane) pokrusz niezbyt drobno.
    Wymieszaj pistacje z pomidorami i rozłóż na mięsie.

  2. Przygotuj folię aluminiową i posmaruj każdy kawałek oliwą z suszonych pomidorów. Każde udko zwiń ciasno, tak, aby całe nadzienie było w środku.
    Zawiń dokładnie w folię i skręć brzegi jak cukierek.

  3. Rozgrzej suchą patelnię, połóż na nich pakieciki i obsmaż z każdej strony.
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni - termoobieg.

  4. Przygotuj jeszcze trochę większe kawałki folii, posmaruj również oliwą spod pomidorów.
    Umyte, surowe ziemniaki pokrój w dość grube plastry i rozłóż na folii.
    Na każdy plaster połóż kawałeczek masła i posyp kilkoma ziarnami kolendry.
    Zawiń dobrze w płaski pakiecik, zawijając boki do góry, aby masło nie wypłynęło.
    Ułóż na blasze do pieczenia razem z udkami i piecz ok. 40 - 45 minut.

  5. Przygotuj sos. Obierz pomarańcze i wytnij z nich cząstki (bez białych błonek). Sok zbieraj do miseczki. Do rozgrzanego rondelka wsyp cukier.
    Kiedy się rozpuści wlej odrobinę wody i rozcieńcz karmel. Podgotuj chwilę i dodaj cząstki pomarańczy i sok. Wsyp pół łyżeczki roztartych nasion kolendry. Dodaj sok z połowy limonki i odrobinę startej skórki. Zagotuj cały czas mieszając. Do zagotowanego sosu dodawaj schłodzone masło w małych kawałkach. Mieszaj trzepaczką, aż masło się rozpuści i dopiero dodaj następny kawałek. Dopraw do smaku sokiem z limonki i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Sos musi być dość gęsty i aksamitny.

    Przygotuj dip do ziemniaków: szalotkę posiekaj bardzo drobno, włóż do miseczki. Dodaj jogurt, serek i dokładnie wymieszaj widelcem. Włóż do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły. Warto przygotować go wcześniej, bo najlepszy jest, kiedy poleży w lodówce więcej niż godzinę.

  6. Mięso i ziemniaki wyjmij z piekarnika i odczekaj ok. 10 minut, aż mięso na powrót wchłonie sos.
    Na talerze wyłóż ziemniaki i nałóż na nie odrobinę dipu. Resztę dipu podaj w miseczce.
    Wylej odrobinę sosu pomarańczowego, połóż na nim przekrojone udka i polej sosem.
    Udekoruj cząstką pomarańczy i natychmiast podawaj.

    Danie inspirowane Kuchnią Lidla - Okrasa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń