Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 913

Dodano:

Odsłon: 42195

Ziemniaki faszerowane, zapiekane pod beszamelem.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować na pół trwardo. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plastry, razem podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę mortadelę, na końcu dodać kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

  2. Przygotować sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i chwilę razem podsmażyć, wlać mleko, wsypać pół łyżeczki kurkumy i odrobinę soli. Gotować aż sos zacznie gęstnieć.

  3. Ziemniaki przekroić na pół. Delikatnie wydrążyć środek. To co zostało wydrążone rozdrobnić widelcem i wrzucić do farszu. Nakładać farsz na ziemniaki, układać je w żaroodpornym naczyniu, polać sosem beszamelowym, posypać startym serem. Zapiekać na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub25 08 września 2010 musi być pyszne podoba mi się ten przepis!

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 08 września 2010 Rewelacyjne ziemniaczki,w ten sposob jeszcze nie jadlam,trzeba wyprobowac.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń