Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane ziemniaki z piekarnika

Faszerowane ziemniaki z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 310

Dodano:

Odsłon: 1145

Ziemniaki z boczkiem, cebulką , czosnkiem i żółtym serem.

Składniki

  • 8 sztuk średnich lub dużych ziemniaków
  • 80 gr boczku wędzonego
  • 40 gr sera żółtego ( ja użyłam Gouda)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • szczypiorek do posypania (opcjonalnie )
  • sól , pieprz
  • ser żółty do posypania ( parmezan, grana padano lub inny - wasz ulubiony )
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki w skórce, szoruję pod ciepłą wodą. Każdego przekrawam wzdłuż na połowę. Gotuję na parze lub w garnku ok. 15 - 20 min.

    Następnie odcedzam ziemniaki i wydłubuję delikatnie miąższ, zostawiając około 2 cm tak by nie podziurawić skórki.

    Do miski przekładam miąższ z ziemniaków, pokrojone w kostkę i podsmażone na oliwie z oliwek cebulę i czosnek, dodaję pokrojony w kostkę boczek oraz ser żółty, doprawiam solą i pieprzem, wszystko razem dokładnie mieszam.

    Każdego ziemniaka faszeruję powstałą masą.

    Na blasze skropionej oliwą z oliwek , układam ziemniaki i wstawiam do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika.Piękę 40 - 45 min z opcją góra-dół.
    Na 10 min przed końcem pieczenia , posypuję ziemniaki startym serem i ustawiam piekarnik na funkcję z termoobiegiem.

    Ziemniaki posypuję lekko szczypiorkiem.
    Podaję często z sałatką z pora w sosie śmietanowo - majonezowym.

    https://smaker.pl/przepis-salatka-z-pora-w-sosie-smietanowo-majonezowym,122999,alkakucharka.html

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń