Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Faszerowany bakłażan"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 4,30 zł.
Bakłażany i cukinię umyj, osusz. Bakłażany przekrój wzdłuż na połówki, wydrąż gniazda nasienne wraz z częścią miąższu tak, by powstały łódeczki. Cukinię pozbaw nasion, pokrój w półplasterki.
Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Umieść na patelni z łyżką rozgrzanego oleju. Smaż, mieszając, 4-5 minut. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty.
Pieczarki opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i miąższ bakłażana. Duś 2-3 min. Farsz dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z posiekaną drobno mozzarellą.
Bakłażany oprósz solą, napełnij farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem. Piecz ok. 40 minut w temp. 180 st. Udekoruj świeżymi ziołami.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Z przygotowanej masy formuj płaskie kotlety. Obtaczaj je w tartej bułce i smaż na złoty kolor po 5-8 min z każdej strony. na obiad z ziemniakami oraz surówką. Masę z kaszy i marchewki możesz wzbogacić dowolnymi dodatkami smakowymi, na przykład kminkiem, ko perkiem, curry, a nawet białym octem winnym. Do kotletów warto też przyrządzić dip jogurtowy z czosnkiem.
Kupiłaś większe pieczarki? Posiekane nóżki wykorzystaj do bakłażanów, a kapelusze podaj osobno. Możesz je nafaszerować mięsem mielonym, żółtym serem lub warzywami i zapiec w piekarniku.Źródło: Świat kobiety