Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faszerowany indyk"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 338
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 210
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34367
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 166
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 338
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 210
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34367
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 166
Składniki
Indyka spraw dzień wcześniej. Umyj go starannie pod bieżącą wodą, osusz, a następnie natrzyj dobrze od środka i na zewnątrz. Do nacierania użyj oleju, 4 przeciśniętych przez praskę lub drobno posiekanych ząbków czosnku, soli, pieprzu. Odłóż do lodówki.
Następnego dnia przygotuj farsz. Cielęcinę opłucz, osusz, zmiel w maszynce. Masę dopraw vegetą oraz ostatnim roztartym ząbkiem czosnku.
Przygotowanym farszem nadziej starannie tuszkę. Mocno zszyj, ułóż na blasze. Piecz indyka około godziny w temp. 200 st. W tym czasie kapustę opłucz, lekko posiekaj. Grzyby namocz, krótko obgotuj. Obraną cebulę drobno poszatkuj, wymieszaj z kapustą i grzybami oraz odrobiną wody, w której się gotowały. Obłóż indyka. Piecz przez ok. 2 godziny.
Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 220 st., aby skórka się przyrumieniła. Indyka przełóż na półmisek, dowolnie udekoruj. Kapustę podaj osobno.
czas ok. 200 min; porcja – 420 kcal, cena 5,10 złŹródło: Świat kobiety