Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowany indyk

Faszerowany indyk

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Faszerowany indyk"

Składniki

  • 1 indyk (2-3 kg)
  • 5 ząbków czosnku
  • vegeta
  • 30 dag cielęciny
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1-2 suszone grzyby
  • olej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Indyka spraw dzień wcześniej. Umyj go starannie pod bieżącą wodą, osusz, a następnie natrzyj dobrze od środka i na zewnątrz. Do nacierania użyj oleju, 4 przeciśniętych przez praskę lub drobno posiekanych ząbków czosnku, soli, pieprzu. Odłóż do lodówki.

  2. Następnego dnia przygotuj farsz. Cielęcinę opłucz, osusz, zmiel w maszynce. Masę dopraw vegetą oraz ostatnim roztartym ząbkiem czosnku.

  3. Przygotowanym farszem nadziej starannie tuszkę. Mocno zszyj, ułóż na blasze. Piecz indyka około godziny w temp. 200 st. W tym czasie kapustę opłucz, lekko posiekaj. Grzyby namocz, krótko obgotuj. Obraną cebulę drobno poszatkuj, wymieszaj z kapustą i grzybami oraz odrobiną wody, w której się gotowały. Obłóż indyka. Piecz przez ok. 2 godziny.

  4. Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 220 st., aby skórka się przyrumieniła. Indyka przełóż na półmisek, dowolnie udekoruj. Kapustę podaj osobno.

  5. czas ok. 200 min; porcja – 420 kcal, cena 5,10 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń