Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faszerowany kurczak"
Polecam.
Odsłon: 124
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 55
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 602
Polecam.
Odsłon: 124
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 55
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 602
Składniki
Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj olejem (2 łyżki), solą oraz mieloną papryką. Przełóż do naczynia, przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Ryż ugotuj na półtwardo zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Do wody, w której będzie gotował się ryż dodaj kurkumę. Marchewkę oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój w cienkie paski tzw. julienne. Seler naciowy opłucz, osusz, pokrój w talarki. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej pozostały olej, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie wrzuć marchewkę, pietruszkę oraz seler naciowy i mieszając smaż 2-3 min.
Do miski włóż ryż, dodaj przestudzone warzywa, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wnętrze kurczaka wypełnij przygotowanym farszem. Rozcięcie zaszyj lub zepnij wykałaczkami. Nogi zwiąż nitką, by nie odstawały od brzucha.
Kurczaka włóż do żaroodpornego naczynia i wlej bulion. Przykryj, piecz ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, odkryj i piecz jeszcze 30-40 min, od czasu do czasu polewając sosem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 600 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie