Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowany kurczak

Faszerowany kurczak

Autor:

Przepisów i artykułów: 382 Ocena: 7620

Dodano:

Odsłon: 550

Farszem staropolskim z rodzynkami

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Tuszkę kurczaka i podroby opłukałam

  2. Podroby posiekałam dodałam do nich rodzynki i całość doprawiłam solą i pieprzem i garścią posiekanej natki pietruszki.
    Nadzienie włożyłam do kurczaka, otwory spięłam wykałaczkami a nóżki i skrzydełka związałam nićmi.

  3. Formę wysmarowałam tłuszczem, ułożyłam warstwę obranych i pokrojonych w plastry warzyw i na nich ułozyłam kurczaka.
    Kurczaka dodatkowo polałam sosem sojowym i położyłam na nim gałązki rozmarynu.
    Formę przykryłam drugą. Najlepsze jest do tego naczynie żaroodporne z pokrywą, dobry też jest rękaw.
    Kurczak będzie soczysty.

  4. Kurczaka piekłam w sumie 1,5 godziny w 180 stopniach. Pierwsza godzinę pod przykryciem, druga bez.
    Uwaga -fioletowa marchewka barwi jak burak :)

  5. Z kurczaka można zrobić Świąteczne danie.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (34)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń