Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faszerowany kurczak ze złotą skórką"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 924
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 924
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy w środku i na zewnątrz startym czosnkiem i solą.
Cebulę obieramy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i wsypujemy opłukany ryż. Chwilę smażymy na dość dużym ogniu, a następnie zalewamy dwiema szklankami wrzącej wody. Dodajemy szafran, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodajemy sparzone, obrane, posiekane migdały, rodzynki, a także imbir i skórki z cytrusów, mieszamy.
Kurczaka napełniamy ryżowym farszem, zaszywamy, związujemy nóżki. Układamy w brytfance, podlewamy wodą i pieczemy w 200oC ok. godziny. Gdy skórka się przyrumieni, możemy zmniejszyć temperaturę do 180oC. Co ok. 15 minut polewamy sosem wytworzonym podczas pieczenia, żeby mięso było soczyste.
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 3,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 375 kcal Białko 35 g/Tłuszcz 38 g/Węglowodany 42 gŹródło: Rewia