Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowany pstrąg

Faszerowany pstrąg

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13225

Dodano:

Odsłon: 18

Wypróbowany przepis na "Faszerowany pstrąg"

Składniki

  • 4 sprawione pstrągi
  • sok z 1 cytryny
  • 30 dag świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 8 plastrów cukinii
  • 4 plastry cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pstrągi umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Używając ostrego noża, natnij każdą rybę z wierzchu pod kątem. Skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą oraz pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Włóż do lodówki na ok. 30 min. 

  2. Szpinak przebierz, odetnij ogonki a listki starannie umyj pod bieżącą wodą. Cebulę drobno posiekaj. Pomidory osącz z oleju, pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć cebulę, mieszając – zeszklij. Następnie dodaj szpinak, smaż około 5 min, od czasu do czasu mieszając.

  3. Na koniec dodaj jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Gdy szpinak przestygnie, dodaj pokrojone pomidory, dokładnie wymieszaj. 

  4. Pstrągi wypełnij przygotowanym nadzieniem szpinakowo-pomidorowym i zepnij je wykałaczkami. Na wierzchu rozłóż plastry cytryny i cukinii.

  5. Tak przygotowane ryby zawiń w papier do pieczenia lub folię aluminiową (matową stroną do wierzchu). Piecz na mocno rozgrzanym grillu po 7-10 min z każdej strony.

  6. 40 minut. Sztuka: 440 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń