Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowany schab wolno pieczony zawijany w boczku

Faszerowany schab wolno pieczony zawijany w boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 1438

Dodano:

Odsłon: 7748

Oto najlepszy faszerowany schab wolno pieczony zawijany w boczku. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze schab nie jest suchy jak wiór. Każdy lubi soczyste mięso z pysznym słodko- kwaśnym farszem z serem i owocami.

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 15 plastrów wędzonego boczku
  • Składniki na marynatę:
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 kulki jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Składniki na farsz:
  • garść suszonej żurawiny
  • garść suszonych śliwek
  • garść tartego żółtego sera
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Marynata: Mięso dokładnie natrzeć i wymasować mieszanką przypraw. Ponakłuwać wykałaczką, aby przyprawy wszędzie dotarły. Włożyć do worka. Zostawić w chłodnym miejscu na ok 24godziny.

  2. Farsz: Suszone śliwki kroimy na pół. Łączymy z żurawiną oraz tartym żółtym serem. Całość mieszamy.

  3. Pieczenie: W środku schabu robimy nakłucie nożem. W dziurkę napychamy farsz. Zawijamy w plastry boczku. jeśli jest taka potrzeba zawijamy nitką. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130-150 st C (grzanie góra - dół) pieczemy przez ok 2 godziny do momentu uzyskania wewnętrznej temperatury mięsa 65 st C. Gdy schab jest już upieczony, wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy na ok 15-20 minut, aby mięso mogło odpocząć, a sok z mięsa nie wypłynął.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 listopada 2018 Pyszny i aromatyczny schab. Robimy podobny i jedną wadą jest to, że szybko znika z talerza :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń