Do góry

Przekąski Przepis na:

Faworki

Faworki

Autor: ElMar

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 121

Dodano: 24.01.2015

Odsłon: 8364

Kruche faworki na maśle.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 30 ml wody z kwiatów pomarańczy (ja użyłam kilka kropel olejku pomarańczowego rozpuszczonych w 30 ml wody)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie w środku, wlać do niego rozmącone jajka, masło, sól, cukier oraz wodę z kwiatów pomarańczy. Z tych składników zagnieść gładkie ciasto, uformować z niego kulę. Zawinąć ciasto w folię i włożyć na 2-3 godziny do lodówki.
    Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm. Kroić radełkiem na prostokąty. Każdy kawałek przeciąć w środku , następnie jeden koniec ciasta wetknąć w powstały otwór, żeby zrobić rodzaj węzła.

  2. Olej rozgrzać, małym kawałkiem sprawdzić czy jest już gorący (powinien szybko się wynurzyć), jeżeli się wynurzy można smażyć. Po około minucie odwracać na druga stronę.
    Wyciągać łyżką cedzakową, gdy tylko usmażą się na złotobrązowo, i układać na papierowym ręczniku, żeby ociekły z tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń