Do góry

Desery Przepis na:

Faworki

Faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 409

Dodano:

Odsłon: 7053

Tak wiem. Nie jest to tłusty czwartek, ale dzisiaj miałam ochotę zrobić coś na słodko. A, że w tym roku nie obchodziłam tłustego czwartku, to postanowiłam to nadrobić we własny sposób. Przynajmniej wszyscy się najedzą i będzie co jeść do kawy :) Łatwo, szybko i przyjemnie... A na dodatek przepysznie. Oto faworki z przepisu mojej mamy :)

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • od 2-3 łyżek masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • 1-2 łyżek wódki
  • do smażenia 1kg smalcu, ewentualnie olej
  • do posypania : cukier puder
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Zagniatamy ciasto z podanych składników i wstawiamy je do lodówki lub zamrażarki na 30 minut, aby ciasto miało bardziej zwartą konsystencję oraz staje się bardziej kruche.
    Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i wałkujemy na cienki placek. Radełkiem tniemy podłużne paski o szerokości 2-3 cm. Nacinamy przez środek i przekładamy, tworząc faworki.
    Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń