Do góry

Desery Przepis na:

Faworki

Faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 287

Dodano:

Odsłon: 114

Pyszne i chrupiące faworki

Składniki

  • 0,5kg mąki
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 6 łyżek śmietany
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce dobrze ubić jajko, żółtka i cukier, następnie dodać do mąki, po czym dodać również śmietanę i ocet. Połączyć składniki i zagnieść ciasto.
    Ciasto rozwałkować bardzo cienko, nożem wycinać paski, w każdym pasku na środku zrobić nacięcie przez które przełożyć jeden koniec ciasta.
    Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, usmażone przełożyć na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu, następnie posypać je cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń