Do góry

Przekąski Przepis na:

Faworki

Faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 668

Dodano:

Odsłon: 27926

Karnawałem zapachniało:) Przepis nie jest zbyt skomplikowany, ale sprawdzony:)

Składniki

  • mąka, 20 dkg
  • żółtka, 3
  • śmietana 18%, 3-4 łyżki
  • proszek do pieczenia (opcjonalnie), płaska łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia, olej (lub inny)
  • cukier puder, do posypania
  • płaska łyżeczka spirytusu, (opcjonalnie)
  • sól, szczypta
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę i (opcjonalnie proszek do pieczenia).

  2. Ciast zagnieść tak, by ciasto było mięciutkie i elastyczne i wstawić na godzinę do lodówki,po wyjęciu ciasta rozwałkować go i wykrawać faworki.

  3. Ciasto rozwałkować i wykrawać na prostokąty o wymiarach minimum 12 x 3 cm. Naciąć na każdym kawałku wzdłuż i "wywinąć" ciasto przez powstały otwór.

  4. Smażyć w bardzo gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 10 lutego 2012 niedługo tłusty czwartek - zrobię wg twojego przepisu - faworki wyglądają wyśmienicie.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń