Do góry

Desery Przepis na:

Faworki błyskawiczne

Faworki błyskawiczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 14

Dodano:

Odsłon: 8766

Pychotka w karnawałowym czasie.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z wszystkich składników na ciasto zagnieść na stolnicy jednolite ciasto. Wałkiem mocno uderzać w ciasto.

  2. Ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą część rozwałkować cieniutko.

  3. Radełkiem lub nożem kroimy ciasto na paski o szerokości 4 cm i 15 cm długości. Przez środek każdego paska przeciąć radełkiem lub nożem ok. 3 cm kreskę i formować faworki.

  4. Gotowe faworki odkładać na ściereczkę oprószoną delikatnie mąką.

  5. Na rozgrzanym smalcu smażyć faworki na złoty kolor. Gotowe faworki wykładać na papierowy ręcznik. Potem oprószyć faworki cukrem pudrem.

  6. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń