Do góry

Przekąski Przepis na:

Faworki Czekoladowe

Faworki Czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 714

Dobre na podwieczorek

Składniki

  • 0/5 kg Mąki
  • 3/5 żułtek
  • 1 duży kubek śmietany, kefiru lub maślanki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania proszku kakkao albo mniej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • łyżka octu
  • 2 łyżki masła
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Razem zagnieść wszystkie składniki.

  2. Wyrobić ciasto by samo odchodziło od ręki.

  3. Rozwałkować ciasto i wykrawać paski i ciąć paski o długości 10cm a szerokości 3cm.
    Na pociętych paskach zrobić przecięcie 3cm długości i jeden przeg paska przewinąć przez przeciętą dziurkę i gotowy Faworek :D

  4. Zrobione faworki smażymy na oleju rzepakowym usmażone można posypać cukrem pudrem jak kto chce .

  5. Łaciate faworki zawierają te same składniki co czekoladowe tylko z jednym wyjątkiem dajemy 4/6 łyżek kakao,proszku do ciasta w połowie wyrobionego i wykonanie jest takie same jak w faworkach czekoladowych.Zwykłe faworki wykonujemy o tych samych składnikach tylko bez kakao, a usmażone posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy polewą czekoladową z masła i czekolady letnią. Smacznego :p

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń