Do góry

Desery Przepis na:

Faworki i róże

Faworki i róże

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 603

Dodano:

Odsłon: 12897

Przepis mojej babci...do dziś pamiętam ten smak:)

Składniki

  • mąka,, 2 szklanki
  • żółtka,, 4
  • śmietana,, 4 łyżki
  • spirytus,, 50ml
  • smalec do smażena,, 1/2 kg
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać na stolnicę.Na środku zrobić wgłębienie.Wbić żółtka,wlać śmietanę i spirytus.Zagnieść na jednolitą masę,ubić wałkiem tak, aby po przekrojeniu widać było pęcherzyki powietrza.

  2. Ciasto odstawić na 1 godz. Następnie podzielić na 5-6 porcji,rozwałkować na cieniutkie placki.Pokroić na paski, w środku naciąć i przewlec przez środek jeden koniec każdego kawałka.

  3. Można zrobić z tego ciasta róże:szklanką wycinamy krążek,nacinamy w trzech miejscach,następny krążek wycinamy literatką i też nacinamy i trzeci krązek-wyc.kieliszkiem.Wszystkie krążki nakładamy na siebie,dociskamy w środku białkiem(sklejamy).

  4. Rozgrzewamy w rondlu smalec i smażymy faworki i róże(róże wkładamy na tłuszcz od najmniejszej strony płatka).Wykładamy na papier,posypujemy cukrem pudrem zmiesz. z waniliowym.W środek róży wkładamy konfiturę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Paulla 08 listopada 2010 Bardzo smakowicie wyglądają Ja osobiście robię ciut cieńsze faworki i wtedy aż rozpływają się w ustach :) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń