Do góry

Desery Przepis na:

Faworki Khaja

Faworki Khaja

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1258

Dodano:

Odsłon: 6287

Uwielbiam tworzyć nowe potrawy. Jem oczami i kolorami. Bardzo lubię dekorować dania, sprawia mi to ogromną przyjemność. W mojej kuchni je się dużo warzy i owoców. Jak nie gotuję to czytam dużo książek.

Składniki

  • ciasto: 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • 1/3 szklanki wody ciepłej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła klarowanego roztopione
  • do posmarowania: masło klarowane roztopione
  • mąka ziemniaczana około 2 łyżki
  • cukier puder do posypania
  • olej rzepakowy do smażenia 1 litr około
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie


  1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól i roztopione masło. Zagniatam palcami żeby masło połączyło się z mąką, na końcu wlewam wodę i dalej zagniatam. Robię to około 5 minut bo ciasto musi być dobrze wyrobione.

  2. Połowę ciasta rozkawałkowuję na prostokąt 35 na 20 cm bardzo cienko. Blat ciasta smaruję roztopionym masłem za pomocą pędzla, i posypuję mąką ziemniaczaną.

  3. Zwijam w rulon ciasno od krótszego boku.

  4. Kroję na kawałki 2 cm szerokie i lekko przyduszam wałkiem ale nie za mocno. To samo robię z drugim kawałkiem ciasta. W wysokim garnku rozgrzewam olej i jak osiągnie temperaturę 170 stopni wrzucam jedną sztuką faworka. Przyciskam go do dna garnka za pomocą łyżki cedzakowej, potem pozwalam mu wypłynąć na wierzch i znowu dociskam do dna i na wierzch i tak 3 razy. Odkładam łyżkę, biorę widelec i jednym przytrzymuje faworka a drugim widelcem staram się rozwarstwiać warstwy i potrząsam nim żeby się otworzył. Każdą sztukę smażę osobno. Przed podaniem posypuję pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń