Do góry

Dodatki Przepis na:

Faworki kokardki

Faworki kokardki

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 1376

Dodano: 10.01.2018

Odsłon: 5476

Takie co nie co do pochrupania :)

Składniki

  • 200g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania kokardek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. PRZYGOTOWANIE:


    200g mąki przesiewamy przez sito do większej miski, dodajemy śmietanę, jajka, cukier puder, olej i ocet, wyrabiamy gładkie ciasto. Masa może wyjść kleista, ale to nie szkodzi, można dosypać więcej mąki. Przy wyrabianiu napowietrzamy ciasto uderzając je łyżką lub wałkiem, jest gotowe kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Napowietrzone ciasto odstawiamy, pod przykryciem, na godzinę do lodówki.

  2. Schłodzone ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę, cieniutko rozwałkowujemy, kroimy na prostokąty o długości 8 cm i szerokości około 3 cm. Każdy prostokąt łapiemy dwoma palcami w połowie długości, zaciskamy, skręcamy i formujemy kokardki - środek możemy dla pewności jeszcze ścisnąć palcami, aby podczas smażenia kokardka się nie rozwinęła.

  3. W rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy faworki, smażymy na złoty kolor z obu stron, wykładamy na ręczniki papierowe, aby odciekły z nadmiaru oleju.
    Osuszone i ostudzone kokardki posypujemy obficie cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 stycznia Ty już wiesz, co i jak ;)
Tradycyjnie rano kurierem poproszę kilkanaście sztuk dla obecnie naszej trójki xD

Chyba znów się powtórzę, ale co mi tam. Babcine przepisy znów mi się przypominają ... chyba muszę przestać wspominać, bo to podobno oznaka starzenia ;)

Jutro chyba pójdę na siłkę xD
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń