Do góry

Desery Przepis na:

Faworki na Kefirze-Таратушки на кефире.

Faworki na Kefirze-Таратушки на кефире.

Autor:

Przepisów i artykułów: 473 Ocena: 8550

Dodano:

Odsłon: 3861

Pulchne i szybkie do zrobienia,przepis z kuchni rosyjskiej :-)

Składniki

  • mąka pszenne 3,5 szkl.+-
  • 1,5 szkl.kefiru(maślanki)
  • 1 jajko L
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki roztopionego letniego masła
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy wszystkie składniki,zagniatamy dość miękkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypujemy mąką(pierwszy raz robiłam na kefirze-3,5 szkl.mąki,a za drugim razem na maślance i użyłam ok.4 szkl.mąki).
    Z ciasta formujemy kulę,odkładamy do miski,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min.
    Ciasto podzielić na dwie części.
    Blat delikatnie podsypać mąką i rozwałkować dość cienko pierwszy kawałek ciasta,na prostokąt,następnie na paski szer.ok 4 cm i na mniejsze prostokąty długości ok.10 cm.
    W każdym prostokącie robimy nacięcie radełkiem i wywijamy jak faworki.
    Smażymy na oleju,na średnim ogniu z obu stron na rumiano,

  2. gotowe odkładamy na ręcznik papierowy,następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

  3. Z podanej porcji wyjdzie pokaźny talerz,faworki szybko znikają ;-)



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń