Do góry

Desery Przepis na:

faworki pychotki

faworki pychotki

Autor: haber

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano: 20.01.2010

Odsłon: 2286

proste i szybkie wykonanie

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozmącam widelcem żółtka ze śmietaną dodaję szczyptę soli,wlewam do wysypanej na stolnicy mąki i zagniatam i wyrabiam ciasto /powinno mieć konsystencję lużnego ciasta./ Kroję wyrobione ciasot na kilka mniejszych kawałków zeby było dobrze wałkować i po kolei rozwałkowuję na grubośc około 3 mm. Następnie kroję ciasto w paski,które przecinam w poprzek na dowolnej długości prostokąty około 15 cm. Przecinam w środku, wywijam i kładę na rozgrzany,ale nie za gorący olej. Smażę na złoty kolor.Odkładam na talerz wyłożony serwetką.Lekko ostudzone posypuje pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

haber 31 stycznia 2010 Gusiu może byc tez śmietana 12%, ale im tłuściejsza śmietana, tym faworki są bardziej kruche,choć ..bardziej tuczące,ale o tego w przepisach nie nalezy podkreślać:) Najważniejsze że są mniamuśne!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gusia34 25 stycznia 2010 przepis super....ja dodaje smietane 12% i 4 żółtka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń