Do góry

Desery Przepis na:

Faworki - sprawdzony przepis

Faworki - sprawdzony przepis

Autor: tu-apetito

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 14

Dodano: 03.03.2011

Odsłon: 3306

Pyszne faworki, doskonałe na karnawał, szczególnie na Tłusty Czwartek lub Ostatki

Składniki

  • mąka, jajka
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki: 1 szklanka mąki 3 żółtka 1 czubata łyżka masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octu

  2. Żółtka łączymy ze śmietaną, mieszamy, dodajemy masło, mieszamy, &nbsp;dodajemy ok. szklanki mąki&nbsp; (jeżeli śmietana nie jest zbyt gęsta to trochę więcej ) mieszamy i dodajemy <a href="http://tu-apetito.blogspot.com">spirytus</a> lub ocet. Zagniatamy ciasto i gdy połączy się w jedną całość to bijemy wałkiem, składamy na pół i znowu bijemy i tak kilka razy. Zawijamy w folię lub ściereczkę i wkładamy do lodówki na parę godzin lub najlepiej na całą noc. Po wyjęciu ( podzielić najlepiej na 3 części ) rozwałkować na bardzo, bardzo cienko. Kroimy w paski o szerokości 3 - 3.5 cm, nacinamy wzdłuż w środku i przeplatamy. Następnie smażymy lub kładziemy na blachę i pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku Ja smażę w oleju, ale jak kto woli to może&nbsp;w innym tłuszczu np. w smalcu. Po osączeniu posypujemy <a href="http://tu-apetito.blogspot.com">cukrem pudrem</a>.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń