Do góry

Desery Przepis na:

Faworki waniliowe w polewie miodowo-rumowej

Faworki waniliowe w polewie miodowo-rumowej

Autor: jolao

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 542

Dodano: 12.01.2018

Odsłon: 2207

Faworki w takiej polewie są zarezerwowane wyłącznie dla dorosłych. Rosną podczas smażenia za sprawą sody oczyszczonej, ale jeśli wolicie kruche możecie pominąć sodę i ciasto rozwałkować bardzo cienko, tym samym otrzymacie więcej faworków ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 laski wanilii
  • Dodatkowo:
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • Polewa:
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 ml ciemnego rumu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, serek, sól, żółtka, cukier, sodę i wydrążone ziarenka z wanilii umieszczamy w misce i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm.

    Z ciasta wykrawamy dowolnej wielkości prostokąty. Na środku każdego z nich robimy nacięcie, przez które przeplatamy jeden koniec ciasta.

    Faworki smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano, a następnie wyciągamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Miód z cukrem i grubo posiekanymi orzechami umieszczamy w rondlu, podgrzewamy do czasu, aż całość mocno zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i mieszamy z rumem. Polewamy usmażone faworki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 13 stycznia Faworków w takim wydaniu jeszcze nie jadłam ale jak patrzę na fotkę to apetyt rośnie :)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń