Do góry

Napoje Przepis na:

Fermentowana herbatka z kwiatów dzikiej czereśni

Fermentowana herbatka z kwiatów dzikiej czereśni

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 1527

Dodano: 15.05.2018

Odsłon: 28

Żeby nie było nudno i aby nie marnować energii potrzebnej do fermentowania małej ilości pączków, za jednym zamachem powstała też herbatka z kwiatów dzikiej czereśni (wiśni ptasiej, trześni, Prunus avium). Takie herbatki można zrobić najczęściej w kwietniu, a czasem w maju, gdy nadchodzi późna i chłodna wiosna. W tym roku wysypało się wszystko na raz, więc trudno nadążyć ze zbieraniem i przetwarzaniem, a jeszcze trudniej – z opisywaniem. To kolejna herbatka do przygotowania za rok.

Składniki

  • kwiaty dzikiej czereśni wraz z ogonkami
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Świeżo zerwane kwiaty należy dość ciasno umieścić w słoiku.

  2. Warto zebrać dużo surowca, bo podczas obróbki bardzo się kurczy!

  3. Słoik wypełniony kwiatkami należy zakręcić i umieścić w piekarniku nagrzanym do około 40-50 stopni na przynajmniej 4 godziny.

  4. Gdy poddane wilgotnej fermentacji kwiaty zmienią zapach i kolor - zaczną wyglądać mniej więcej tak:

  5. Wówczas należy je wysypać ze słoika na blachę wyłożoną papierem i wysuszyć, również w ciepłym piekarniku.

  6. Uwaga, podczas suszenia bardzo się kurczą - z całkiem sporego słoika uzyskałam iście degustacyjną porcję herbatki. To ta w słoiczku po prawej stronie. Teraz dojrzewa i czeka na degustację.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń